torsdag 26. januar 2012

De viktigste bøkene om skepsis

Som rangeringsnerd er jeg alltid glad i kunne rangere bøker, og som skeptiker er jeg alltid glad i å lese ny slakt av woo. Derfor er jeg nødt til å rangere og kategorisere skeptikerebøker. Jeg kan imidlertid bare kommentere bøker jeg har lest, derfor vil muligens favorittboken din bli utelatt.

KANON
Dette er de viktigste bøkene utgitt i skeptikermiljøet og de som anbefales til de som ønsker å lære om kritisk tenkning. I denne gruppen finner en bøker som dekker det beste, og som har oppnådd en høy status i skeptikermiljøet.





Dette er kanskje viktigste publikasjonen som tar for seg kritisk tenkning utgitt de siste årene og anbefales sterkt. Sagan var ikke bare en stor forsker, han var også en veldig god formidler.





En bok som tar for seg det meste; synske, kultarkeologi, Uri Geller og de fleste former for pseudovitenskap. Gir et godt oversiktsbilde over alle tema hvor fornuften er på tilbakemarsj.




Denne er relativt ny, men har allerede fått kultstatus, blant annet på grunn av et søksmål mot Singh. Boken går grundig gjennom de mest utbredte alterntive behandlingsformer, og studerer forskningen nøye. Dette i motsetning til endel andre bøker som er kritisk til udokumenterte behandlingsformer. I denne boken går man til forskningen. Den beste boken for en som vil sette seg inn i alternativ medisin.


Dette er og blir den beste forklaringen på hvorfor kreasjonistene feiler. Richard Dawkins er en utmerket forfatter og argumentasjonen er enkel å følge. Anbefales. 


Sammen med Randis bok gir denne en oversikt over de fleste tema som krever kritiske tenkende. Blant annet kritiserer han holocaustfornektelse, kreasjonisme og konspirasjonsteorier. Spesielt anbefales kapittelet "Why smart people believe weird things".





DEN BESTE INTRODUKSJONEN
Dette er de beste bøkene innen hvert fagfelt av pseudohistorie/vitenskap/økonomi. Alle bøkene anbefales sterkt.

Konspirasjonsteorier
David Aaronovich - Voodoo Histories
Boken er lettlest og går gjennom de vanligste konspirasjonsteoriene, både eldre og nye. Noen av dem kjenner du kanskje ikke til, som for eksempel påstaden om at David Kelly ble myrdet.

Kreasjonisme
Jerry Coyne - Why evolution is true
En god introduksjon til hvorfor evolusjonen er sann, med gode eksempler på hvor kreasjonistene trår feil.

Holocaustfornektelse
Shermer/ Grobman - Denying History 
En veldig viktig bok om Holocaustfornektelse. Jeg merket at jeg ble sint når jeg leste den, rett og slett fordi dette er det mest usmaklige temaet en skeptiker kan støte på.

Helbredelse
James Randi - The Faith Healers
En utmerket bok til å avsløre helbredelsespredikanter. Nei, vi snakker ikke om healere klasse Snåsamannen her, vi snakker om mennesker som tjener millioner på falske løfter til døende mennesker. Og vi har jo en slik svindler i Norge også.

AIDSfornektelse

Seth Kalichman - Denying AIDS
Boken har hatt en svak redaktør, men boken er likevel viktig. AIDSfornektelse tar tatt livet av millioner, og stadig sprer de giften sin i forskjellige fora. Dette er en utmerket vaksine mot ignoranse.

Misbruk av Statistikk
Blastland/ Dilnot The Tiger That Isn't
En veldig god bok om hvordan statistikk misbrukes av politikere, byråkrater og journalister. Veldig mange gode eksempler og jeg brukte hver ledige stund til å lese boken i min tid.



Psykologien bak ufornuftige valg
Stuart Sutherland - Irrationality

Dette er en utmerket bok om hvordan vi tar ufornuftige valg, forfatteren er professor og skriver veldig godt. Boken er veldig lettlest og tar for seg mange temaer. Dette er en bok du gruer deg til du er ferdig med.



Dette er bare en liten samling bøker som anbefales på det sterkeste, det finnes mange andre gode bøker, men dersom du ikke har lest noe om kritisk tenkning til nå kan du ikke gå feil om du begynner med disse.

10 kommentarer:

 1. Lars Erik Brandt Rustad26. januar 2012 kl. 22:19

  En annen "bibel" er Paranormality av Richard Wiseman.

  SvarSlett
 2. Synes også "Bad Science" av Ben Goldacre hører med her.

  SvarSlett
 3. Enig med "tho" her. Bad Science (som snart kommer/har kommet på norsk?)

  SvarSlett
 4. Sokal og Bricmonts Fashionable Nonsense, Levitt og Gross' Higher Superstition, og Sommers' Who Stole Feminism er viktige for hvordan venstresiden kunne gå så feil. Hadde tenkt å nevne Shermer også, men så du allerede hadde ham.

  Og selvfølgelig Tavris og Aronsons Mistakes Were Made.

  SvarSlett
 5. Stephan: Har lest alle fire, men de tre første er litt vanskelig å bli akseptert av alle innen Skepsis.

  Mistakes Were Made er glimrende og anbefales selvsagt.

  Paranormality og Bad Science er på listen over bøker som skal leses.

  SvarSlett
 6. Synes vel også at The God Delusion av Richard Dawkins hører hjemme her.

  SvarSlett
 7. God Delusion blir vanskelig å plassere i denne gruppen av samme grunn som at Who Stole Feminism ikke bør på en slik liste.

  SvarSlett
 8. Her er det mye fantastisk lesestoff! Spesielt Carl Sagan - en briljant formidler og lysende vitenskapsmann.

  Jeg håper kommentatoren som foreslår Who Stole Feminism forsøker å dra en spøk. Den kan tvert imot regnes som en dårlig og hatefull konspirasjonsteori. Fjordman og Behring Breivik forfekter mange av de samme tankene som dette makkverket.

  SvarSlett
 9. Ingen spøk nei. Radikalfeministene som valgte å følge Solanas, Dworkin og McKinnon har misbrukt og forfalsket vitenskap lenge. Det er på tide at de blir stoppet.

  Men jeg er enig at Who Stole Feminism ikke hører hjemme i kjernen av skeptiske bøker. Beklager den.

  SvarSlett
 10. Ingenting å beklage, det er vel vedkommende som sammenlinger Hoff Sommers med Breivik som bør beklage.

  Ellers har jeg også lest Hoff Sommers og jeg synes hun argumenterer godt.

  SvarSlett

Historieressurser - Antikkens Hellas VGS

 Dette er en ressursbank for historielærere som skal undervise om antikkens Hellas. Bloggposten er inndelt i forskjellige ressurser. Den vil...

Populære innlegg