søndag 29. januar 2012

Brettspillet St. Petersburg

En av mine mange interesser er brettspill, og ett av spillene jeg har hatt glede av de siste årene er St. Petersburg. Jeg valgte spillet fordi jeg har bodd i byen, og har hatt gleden av å kjøpe flere av bygningene jeg har vært i, inkludert universitetet jeg studerte ved. Rio Grande Games har også valgt en smart strategi for å selge flest mulig spill til de fleste deler av verden. Spillene er satt til forskjellige deler av verden, Russland, Egypt, India, Puerto Rico, ja de har til og med et spill som foregår i Norge. Dette holder jeg imidlertid ikke imot dem, spillene de produserer er for gode til det.


Selv om det inkluderer et brett og brikker er det i praksis et kortspill. Brettet er kun for å ha et sted å legge ut kort og telle poeng, og hele poenget er å samle poeng og penger. Spillet er såpass enkelt at man forstår det umiddelbart og det gjør at du kan bruke hodet til å tenke strategi.

Målet er å bygge ut Petersburg, du kjøper arbeidere, bygninger og aristokrater. Arbeiderne gir penger, noe du har behov for tidlig, bygningene gir poeng og aristokratene er viktig på slutten. I begynnelsen er du alltid blakk og må tenke flere trekk frem for å planlegge. Du kan enten kjøpe kort, legge dem på hånden eller passe. Siden du aldri kan ha mer enn tre kort på hånden samtidig krever hvert kort du trekker en plan.Det er to strategier som kan benyttes, å satse tidlig på bygninger eller å bygge sakte opp en armada av aristokrater. Begge kan gi seier, så lenge man husker å ikke kun satse på en av gruppene. Det har også kommet et utbyggingssett som anbefales sterkt. Her skiftes ut noen av kortene som var for gode tidligere, og det er også endel nye kort, inkludert en aristokrat som faktisk gjør at du taper penger. Dersom du har lyst til å prøve det ut før du kjøper kan du teste det her. Alle som har prøvd spillet har likt det veldig godt.


Min strategi:
  • Tenk alltid hvor mange penger du trenger til neste arbeiderrunde, legg dem gjerne bort så du ikke bruker dem på bygninger og aristokrater.
  • Vær veldig skeptisk til å legge bygninger på hånden, bruk heller det på aristokrater og opgraderinger. Ett kort på hånden kan ødelegge for deg senere.
  • Forsøk å ikke bli sittende med flere penger enn du trenger til neste runde. Har du nok penger, kjøp en bygning og legg den ut umiddelbart.
  • Sjekk alltid at du får muligheten til å ta en aristokrat når det kommer til din tur. Dette er eneste gangen det er tillat å legge en aristokrat på hånden.
  • Dersom du er sist i neste arbeiderrunde, ikke regn med at du får mer enn ett kort. Bruk pengene på andre ting. Bygg bygninger.
  • Sikre deg kortet som sikrer fire kort på hånden. Det er en god handel.
  • Alltid ha en plan med de kortene du trekker inn.
  • Det er imidlertid også viktig å beregne hvor langt spillet kommer til å vare og handle deretter. Å sitte på kort igjen til slutt er en nybegynnerfeil som er enkel å unngå.
  • Ikke gjør dumme feil i begynnelsen, de forgreiner seg ofte til senere deler av spillet. Folk som kjøper dyre bygninger i første runden får et stort forsprang, men dette mister de raskt. Og hvis du havner i den situasjonen at du må trekke et arbeiderkort på hånden har du gjort noe feil.
  • Sikre deg en bygning som skaffer penger. Personlig anbefaler jeg Banken, som gjør at du sikrer deg hele 5 rubler og gjør at dine økonomiske problemer foran neste arbeiderrunde nesten forsvinner.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Historieressurser - Antikkens Hellas VGS

 Dette er en ressursbank for historielærere som skal undervise om antikkens Hellas. Bloggposten er inndelt i forskjellige ressurser. Den vil...

Populære innlegg