torsdag 29. november 2018

Første steg i å bekjempe falske nyheter

Falske nyheter er over oss alle og det finnes selvsagt ingen enkel metode å bekjempe dette problemet. Likevel er det noe du kan gjøre i dag for å ta første steg for å redusere antall falske nyheter i omløp.

Du kan rett og slett følge denne enkle regelen:

Ikke del en lenke om du ikke kan svare på spørsmålet:

"Hva slags nettside er dette?"

Jeg har delt nyheter fra nettaviser som inntil da har vært ukjent for meg, blant annet var det en lokalavis fra Denver som hadde en interessant sak nylig. I slike tilfeller har jeg klikket meg til forsiden, sett på de andre artiklene, og sjekket om de andre sakene. Hvis alle nyhetene på siden er like sensasjonelle er det grunn til å være kritisk. Hvis derimot de andre artiklene er det vi kan kalle "typiske avisartikler", øker det sjansen for at dette er en legitim side.

En slik sjekk tar mindre enn ett minutt, og både du og dine venner og følgere tjener på en slik kontroll.

Og hvis du leser dette fordi noen har sendt deg linken etter at du har delt en suspekt artikkel:

Du kan IKKE unnskylde deg med at det KUNNE vært sant.

Ville dette vært noe  Erna/ Jonas/ Barack/ Donald KUNNE gjort eller sagt, flott, del en ekte artikkel eller et ekte sitat. Hvis den personen eller gruppen artikkelen omhandler virkelig er så ille, hvorfor spre løgn og gi dine meningsmotstandere mer ammunisjon?

Del det som er sant, IKKE det som er løgn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Dikt - så mange spørsmål

 da tidemand og gude malte brudeferden i hardanger hadde de lest avisen hadde de lest om gutten som løp over gangbruen drep denne negeren ro...

Populære innlegg