torsdag 5. mai 2016

17 brettspill du trygt kan kjøpe (og 7 du trygt kan skrote)

En av mine hobbyer er brettspill, og jeg har hatt stor glede av å spill både med familie og venner så snart anledningen har budt seg. 

Men før jeg forteller om hva som er bra, er det først viktig å påpeke at i mange hjem befinner det seg noe som best kan beskrives som brettspillenes svar på byllepest. Folk har kjøpt søppel, og det er veldig trist, siden barn og unge tidlig lærer at brettspill er kjedelig. At et spill har solgt millioner betyr ikke at det er bra, som regel er det et tegn på det det er forferdelig. 
Følgende brettspill er grusomme og bør skrotes umiddelbart:LudoRen flaks, og meningsløst. Det kryr av gode barnespill der ute, kjøp heller ett av dem.Monopol


Et forferdelig spill. Ikke bare kan du gå konkurs flere timer før de andre blir ferdig, du kan oppleve noe som er verre, komme i en posisjon hvor det er åpenbart at du ikke kommer til å vinne. Da er du tvunget til å se en bli rikere og rikere, mens du nærmer deg konkursen. I motsetning til Sjakk er det heller ikke akseptabelt å gi seg når en ser at det ikke går veien.

RiskRisk er bedre enn mange av de andre spillene på denne listen, men det finnes langt bedre alternativer, så skaff deg heller disse. Unntaket er, har jeg forstått, Risk Legacy, som introduserer en helt ny måte å spille Risk på. Jeg har imidlertid ikke spilt denne versjonen, så jeg kan ikke anbefale det.Yatzy


Intetsigende terningsspill, om du skal spille med terninger anbefaler jeg heller Age of War, som du kan lese om litt lenger ned.

Trivial PursuitProblemet med TP, og alle andre spørrespill er at det i praksis er veldig vanskelig å vinne mot en som vet mer. Du kan ha flaks, men da er det som regel åpenbart at dette nettopp skyldes flaks. En vanlig ungdom vil ikke ha sjanse til å slå en belest foreldre, og det gjør også spillet kjedelig for enkelte.
Phase 10


Tom Vasel forklarer problemet med dette spillet her, jeg trenger ikke legge til noe.
UNOKjedelig, intetsigende, ren flaks, elendig, brenn dritten.


Så hva skal du spille i stedet? Jeg er glad du spør.17 gode spill du trygt kan kjøpe


SpyfallEtt glimrende spill, som alle jeg har spilt det med elsker. Dere befinner dere på ett sted (restaurant, supermarket, ubåt, romstasjon etc.), og en av dere er spion. Målet til spionen å finne ut hvor dere er, målet til de andre er å finne ut hvem som er spionen. Dette gjøres ved å stille spørsmål som ikke avslører stedet, men samtidig gir nok informasjon at de andre forstår at du ikke er spionen. 

One night ultimate werewolfUngdommer elsker dette spillet, det kan jeg si etter at jeg har introdusert en rekke elever for det. Det løser mange av problemene med det originale spillet Varulv eller Mafia, hvor en er nødt til å være moderator. Hver runde tar rundt ti minutter, og det er like spennende hver gang.Age of WarDette er et lite spill, og heller ikke dyrt. Du kaster terninger og erobrer slott i Japan, erobrer du en hel klan kan ikke motstanderne dine erobre dem tilbake. Det er et ganske lett spill, men det er et spill som kan være et alternativ til Yatzy. Spill heller dette i stedet.ResistanceDu er med i motstandsbevegelsen i et dystopisk framtidssamfunn, og du skal sende ut folk på oppdrag for å bidra til å styrte diktatoren. Problemet er at det er spioner i gruppen, spioner som kjenner til hverandre og som vil gjøre alt for å sabotere planene.


Hvem skal du stole på, hvem skal du sende ut på oppdrag? Og er du spion, hvordan skal du skjule dette lenge nok til å sabotere oppdragene?


Fascinerende. Ulempen er at du må være minst fem for å spille, men til gjengjeld kan du spille det med hele ti personer.


CodenamesTo spymasters forsøker å kommunisere med sine agenter ute i felten. På bordet ligger 25 kort med ett ord, 8 av disse er dine agenter, 8 tilhører motstanderen, det er endel sivilister og en leiemorder. Du kan si ett tall og ett ord, og så må dine feltagenter finne ut hvem du mener. Det er litt vanskelig å forklare med så få ord, men vil du vite hvordan spillet fungerer kan du se denne videoen her


PandemicSamarbeidsspill, dere skal forsøke å redde verden fra fire sykdommer som sprer seg fra by til my. Dere må planlegge godt, reise til de stedene hvor det er mest behov for helbredelse, men også utvikle vaksiner. Spillet har blitt kåret til verdens beste spill av The Dice Tower, og det er ikke uten grunn.

ConceptKast ut Pictionary og alle slike spill, dette er det beste innen denne sjangeren. Du slipper å tegne, men du legger i stedet ut brikker på symboler. Du kan spille det med to lag, ellers kan du bare droppe konkurransen og se hvor lang tid dere bruker på å gjette.


Eks: Du har fått et kort hvor det står "Ringenes Herre". Legg først en brikke på feltet "bok", så en brikke på "film/ TV-serie". Legg brikker på "Fantasifigur", så på "Liten", så på "Reise", "Kamp", osv. Se gjerne Will Wheaton med venner spille det i denne filmen her.

Kjøp spillet, du kommer ikke til å angre på det.ZombicideDette er et spill jeg har brukt mye tid på. Du kan spille som lag, alene, eller om du kjøper Sesong 3, som to lag mot hverandre. Du skal utføre oppdrag, men du må passe seg for zombiene, det kommer nye hver runde. Samtidig må du skaffe deg våpen, og det kan være vanskeligere gjort en sagt.


Splendor

Splendor er et spill som har blitt veldig populært på kort tid, ikke uten grunn. Du skal samle edelssteiner som du bruker til å kjøpe kort. Det virker kanskje ikke så spennende, men mekanismen er ganske fascinerende. Hvert kort gir deg rabatt i framtidige kjøp, og du må tenke om hvilke edelsstener du bør satse på. Det er et enkelt spill, men veldig spennende.


Cuoridor/ Quarto/ Pylos

Samme produsent, mye av den samme mekanikken. Ikke bare er spillene flotte å se på, de er også utmerkede spill. Liker du tenkespill er dette noe for deg.

I Pylos skal dere lage en pyramide, hvor målet er å legge siste kule på toppen. Dersom du klarer å lage en firkant eller fire på rad kan du ta av to kuler. Det er en avansert form for fire på rad, bare langt bedre. Quoridor er et racingspill hvor du skal komme deg fra ene siden av brettet til den andre.

Quarto er også en form for 4 på rad, men i dette spillet har du felles brikker, og du bestemmer hvilken brikke motparten spiller. Du kan enten få fire mørke/lyse/høye/lave/runde/firkantede/med eller uten hull på rad, og man må tenke seg godt om hver gang.


Ticket to RideEn klassiker, dette er ett av få kvalitetsspill som har solgt millioner. Det finnes i dag mange forskjellige utgaver, der du skal bygge jernbane i enten USA, Tyskland, Norden, Sveits, BeneLux, Afrika eller India.


Personlig har jeg mest erfaring med den amerikanske utgaven, og det er visstnok en variasjon i reglene. Bruk gjerne tid på å finne ut hvilken utgave som passer deg.
Roskis


Dette er i utgangspunktet et barnespill, det kan absolutt spilles av voksne. Du fyller et søppelspann med søppel, og målet er å få det til å ikke å renne over.

Men det er også strategi, du har kort med tall fra 1-10, alle legger ned et kort samtidig, og den som får høyest legger like mye søppel som tallet viser. Da krever det strategisk evne til å beregne hvor mye søppel som fortsatt får plass. The Game


Dette er er spill jeg ikke har spilt med andre, men det kan spilles alene eller som et samarbeidsspill. Du har fire kort, to med 1 og to med 100. Målet er å bli kvitt alle kortene i bunken (fra 2 til 99). Du har 8 kort på hånden og må legge ut to hver gang før du kan trekke inn nye. Har du f.eks. 3, 12, 94,35,67, 82, 32 og 16 kan du legge på 3 på en av enerbunkene, og 94 på en hundrebunke.

Samtidig er reglene slik at dersom du har et kort som er ti lavere eller høyere kan du hoppe ti tilbake. Spillet er frustrerende, men samtidig veldig gøy. Har lyst til å prøve det med andre.

Cash n'Guns 

En sikker festvinner, spesielt når du vet at i spillet ligger det åtte skumgummipistoler. Dere skal dele byttet etter et ran, men før det må dere ha en "mexican standoff", og du har tre kuler og fem blanke skudd. Kaster du deg ned eller blir skutt får du intet bytte denne gangen. Veldig bra spill, men anbefales ikke for folk som ikke liker spill som inkluderer å rette våpen mot andre.St. PetersburgJeg har bare spilt originalen, men det har kommet ut en nyere utgave som jeg har forstått er veldig bra. Målet er å bygge St.Petersburg, og du sikrer deg arbeidere, som gir deg penger til å kjøpe bygninger, og aristokrater. Etterhvert kan du oppgradere kortene og sikre mer poeng og penger.


Du er nødt til å finne den perfekte kombinasjonen av aristokrater, bygninger og oppgraderinger for å vinne. Noen i min familie satser tungt på aristokratene, jeg går ofte mer for bygninger, og hver strategi har sine fordeler og ulemper. Den som satser mest på bygninger får ofte en fordel i starten, men aristokratsamleren kommer med syvmilssteg på slutten, og da er det ofte spennende å se om ledelsen holder. Dette spillet har gitt oss mange timers hygge, og jeg har ikke spilt med noen som har gitt uttrykk for at de har mislikt spillet.Det var mine beskjedne anbefalinger, om du har noen kommentarer eller tips er jeg glad for dem.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Historieressurser - Antikkens Hellas VGS

 Dette er en ressursbank for historielærere som skal undervise om antikkens Hellas. Bloggposten er inndelt i forskjellige ressurser. Den vil...

Populære innlegg