tirsdag 20. august 2013

Krav til den moderne dannede mann

Jeg har tenkt på hva som definerer den dannede mann. Det finnes noen forsøk på definisjoner, blant annet har de olympiske leker en øvelse på som heter moderne femkamp, med de idrettsgrener en moderne mann bør beherske. Disse inkluderer ridning og pistolskyting, men slik jeg ser det kan du være dannet uten at du kan avfyre et våpen. Du kan imidlertid ikke være dannet om du ikke vet noe som helst om Shakespeare.

Nedenfor følger ti kategorier som definerer den klassisk dannede mannen, og du bør kunne oppfylle kriteriene i minst åtte av ti. Noen av kategoriene er obligatoriske, disse er musikk, litteratur, mat og historie.

Enkelte lurer kanskje på hvorfor jeg kun skriver om menn, begrunnelsen er at enkelte av punktene er muligens litt mer relevante for menn, derfor. Det betyr ikke at ikke kvinner kan synes listen er interessant, men jeg som mann skal ikke fortelle kvinner hvordan de skal oppføre seg. Om noen har lyst til å skrive en liste for kvinner, føl dere fri.

Alkohol

1. Du må like enten øl, vin, whisky eller konjakk, på en måte som gir deg rett til tittelen connoisseur.
2. Dersom du liker øl må det være godt øl, ikke Budweiser eller Foster´s. Det holder heller ikke å være bergenser og elske Hansa eller trønder og like Dahls. Du må kunne vurdere ølet uavhengig av lokalpatriotisme.
3. Du må drikke, men aldri bli overstadig beruset. Avholdsfolk og fylliker er desverre ikke dannede.

Litteratur
1.  Må ha lest klassikerne. Av de ti største forfatterne verden har frembrakt bør en ha lest flesteparten, helst så mange som åtte. Hvis du lurer på hvem som er de ti største kan jeg nevne at de er Homer, Vergil, Dante, Shakespeare, Cervantes, Tolstoj, Dostojevskij, Goethe, Joyce, Kafka og Proust. I tillegg til disse bør du lese mange av de andre store klassikerne. Du bør ha lest minst femti klassiske romaner.
2. Må ha lest norske klassikere. Samme regel gjelder her, du må ha lest flesteparten av de ti største. De ti største er forøvrig Ibsen, Hamsun, Bjørneboe, Mykle, Bjørnson, Lie, Kielland, Wergeland, Undset og Duun. Du bør ha lest minst tjue klassiske norske romaner.
3. Du må ha lest norsk samtidslitteratur, og kjenne til de største norske samtidige forfattere. Med samtidslitteratur mener jeg forfattere som Jan Kjærstad, Dag Solstad og Lars Saaby Christensen, ikke forfattere som Gunnar Staalesen, Anne B. Ragde og Margit Sandemo. Heller ikke teller unge forfattere i tjueårene eller i begynnelsen av trettiårene. Her gjelder det å ha lest de etablerte.

Vitenskap
1. Du må kjenne til hovedtrekkene i vitenskapshistorien.
2. Du bør ha en grunnleggende forståelse av fagene biologi, fysikk, kjemi og astronomi.
3. Du bør ha minst en dypere forståelse av minst ett av feltene, og kunne ha glede av en fagbok beregnet på fagfolk.
4. Du må kunne forstå etablert vitenskap, ikke mer spektakulære hypoteser. Kan du mye om strengeteori eller superstrengeteori er du nerd, ikke dannet.


Historie
1. Du bør kjenne til grunntrekkene i den verdenshistorien.
2. Du bør ha en dypere ekspertise om en epoke, og ha lest nesten alt du har kommet over av denne epoken.

Musikk
1. Du bør elske enten jazz, klassisk eller klassisk rock.
2. Du bør ha en dyp forståelse for og kunnskap om en av sjangrene.

Film
1. Du bør ha sett flere filmer av de fremste filmskaperne gjennom tidene. Disse er forøvrig Welles, Bergman, Kurosawa, Tarkovskij, Hitchcock, Kubrick, Lynch, Godard, Kieslowski og Allen. Du bør ha sett flere filmer fra flesteparten av disse.

Mat
1. Du trenger ikke lage mat selv, men bør kunne forstå de mest kjente matrettene og kunne enkelt vite hva du får servert på en restaurant.
2. Du trenger ikke vite noe om sushi eller mer nylig populære matretter som for eksempel tapas, disse er kanskje bare midlertidige trender. Å være ekspert på en trend gjør deg ikke dannet. Entrecote vil imidlertid ikke forsvinne med det første.
3. Du bør kjenne til internasjonale mattrender, kan du mye om matretter man finner på restauranter over hele verden er du dannet. Kan du mye om eksempelvis borsj er wienerschnitzel er du matnerd, ikke dannet.

Visuell kunst
1. Du bør kjenne til grunntrekkene i historien til arkitektur, skulptur, maleri, juveler eller porselen.
2. Du bør ha en dypere forståelse for minst en av kunstartene.

Dans
1. Du bør kunne minst en dans, enten tango, vals, salsa eller cha-cha-cha.
2. Å kunne folkedans gjør deg desverre ikke dannet, ei heller å kunne danse disco.

Klær
1. Du bør ha en grunnleggende forståelse av hvordan sette sammen et sett med klær.
2. Du bør kunne unngå de vanlige feilene menn ofte gjør når de kler seg. Du bruker ikke tennissokker med dress eller drar genseren ned i buksa. Du går ikke med joggebukse på jobb med mindre det er en del av stillingsinstruksen.
3. Du må kunne knyte et slips.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Historieressurser - Antikkens Hellas VGS

 Dette er en ressursbank for historielærere som skal undervise om antikkens Hellas. Bloggposten er inndelt i forskjellige ressurser. Den vil...

Populære innlegg