søndag 23. desember 2012

Hyllest til fornuftens fanebærere, del 5

Takk til Marit Simonsen for tre av bidragene, det er likevel jeg som har stått for utvelgelsen.

Preben Aavitsland
Jobbet inntil nylig Folkehelseinstituttet og er kanskje en av de fremste ekspertene innen smittevern vi har i Norge. Han har utført en veldig viktig jobb som folkeopplyser og myteknuser i et fagfelt hvor nettopp mytene er utbredt.

Som andre som har tatt et klart standpunkt for vaksiner har også han vært gjenstand for antivaxernes irrasjonelle hat, men Preben har ikke latt seg påvirke nevneverdig. Vaksinen er kanskje den største livredder menneskeheten har skapt, men ikke alle ser ut til å vise like stor takknemlighet. Det er derfor vi trenger modige epidemiologer som Preben Aavitsland. Vi er takknemlige for den innsatsen han har gjort. En flott julefeiring til deg.


 Pål Presterud
Pål er trolig den viktigste frontkjemperen i kampen mot klimaskepsis, eller rettere sagt klimafornektelse. Det er dessverre litt for mange av dem i Norge som ikke tror på menneskeskapte klimaendringer og derfor er det viktig med fagfolk ute i media som kan gjøre tung forskning lett og  

Han var tidligere direktør for Cicero og har kanskje vært en av dem som har stått lengst fremme i kampen om klimaet. Det er vi takknemlige for. Folk trenger å akseptere at kloden blir varmere og at det er mennesker som står bak. Vi ønsker deg en god jul.

Audhild Skoglund
Audhilds bok Sekter ligger her akkurat nå rett ved siden av meg og så langt har den vært en utmerket gjennomgang av de mer esoteriske religiøse samfunnene. Hun ser ut til å vite mye om slikt som jeg burde vite om, om rare menigheter, om terrorister og sinte hvite vestkantgutter. Hun kritiserer alternativbransjen, men klarer samtidig å være skeptisk til skeptikerne, en øvelse enkelte av oss har merket ikke alltid gjør en kjempepopulær.

Jeg har møtt henne bare en gang når hun holdt et utmerket foredrag på landskonferansen i HEF, men til gjengjeld har vi pratet endel på Facebook, og til nå har det alltid vært interessant å høre hennes perspektiv. Det blir spennende å følge med på hva hun gjør på i tiden fremover. En god jul ønskes.

Jan Crosby


Det er mange tryllekunstnere som gjør en utmerket jobb med å underholde folk, Jan har også valgt å bruke tid på opplysning. Jan liker ikke disse som bruker trylletriks og forteller tilhørerne at det de opplever er overnaturlig.

Jeg har opplevd to show med Jan Crosby, og hver gang har han imponert med sine ferdigheter. I tillegg til dette har han blitt brukt som ekspert av TV2 Hjelper Deg da de tok opp spåkoner. Vi takker for innsatsen ikke bare han, men mange andre tryllekunstnere viser i møte med såkalte klarsynte.

Humanist Forlag og Bente Pihlstrøm
Vår utgiver for Skepsis-boka er forlagssjef for Humanist Forlag, som virkelig har fokuset på kritisk tenkning og rasjonalitet. Ikke bare ga hun ut Skepsis - en guide til kritisk tenkning, hun sørget også for å utgi norsk oversettelse av Ernst og Singhs bok Bløff eller behandling, bøker om paranormale fenomener, konspirasjoner, myter, folketro og vitenskap, og i nær fremtid venter vi også mer av det samme. Hvis Bente har en finger med i spillet blir det som regel bra, og vi er glad for at Humanist Forlag har en så engasjert forlegger.Kristin Charlotte Carlson

Kristin er en som fikser ting uten å nøle, og er full av innsatsvilje. Som medarrangør av både Kritisk Masse og Skeptikere på Puben har hun måttet lære seg kronglete webløsninger og oppdatere en haug med sosiale medier simultant. Som panelist på Saltklypa kan du høre øynene hennes gnistre når hun snakker om astronomi, og nyte hennes ektefølte nerdeglede over internettfenomen og andre nerdeting. Kristin har også sittet i styret i Skepsis og er aldri vond å be om hjelp til ting. Hun fikser det meste med et smil, og jeg tror ikke hun aner hvor søt hun er, både utapå og inni. 

Norith Eckbo

Norith Eckbo er kanskje ikke et kjent navn for deg, men denne jenta har fikset mer enn de fleste i vitenskapsformidlingens navn på sine 26 år. Norith er en svært engasjert biolog, og både skriver tekster og redigerer for andre, tidligere i Studenttidsskriftet Argument, og nå på Masterbloggen. Da Norith tok et år journalistikk mellom bachelor og master i biologi, oppdaget hun at hun var den eneste realisten der. Etter alle fest-talene om formidling på universitetet, tok hun grep selv, og designet et nytt universitetsfag, huket inn forelesere, samlet støtte og midler, og har nå fått kurset MNKOM3000/4000 etablert på Mat.Nat-fakultetet på UiO. Norith brenner for samfunnets nytte av forskning, er utrettelig og ekstremt effektiv, og er veldig flink til å inspirere og sette i gang andre til å gjøre sine egne prosjekter. Hun knytter kontakter og ser løsninger som få andre.


Lise Myhre
En av Norges mest populære serier Nemi har ofte hatt en skeptisk vinkel på sine striper. Ofte er det spåkoner og deres naive tilhengere som får gjennomgå i stripene, og det er flott at en så populær serieskaper kan bruke sine evner til å spre kritisk tenkning i blader og aviser. Vi takker for stripene så langt og håper på flere slike i 2013. En god jul til deg.

Dea-Renate Miranda


Dea-Renate er tidligere leder for Humanistisk Ungdom, styremedlem i Skepsis og skriver også glimrende på nettsiden Tankeferd.

Som humanist er hun dialogsøkende, som skeptiker søker hun mennesker som vil la seg teste. Dea-Renate er både humanist og skeptiker, men hun er verken sinnahumanist eller sinnaskeptiker, de har vi dessverre for mange av i våre miljøer. Likevel er på ingen måte hennes penn sløv når det er mennesker som må settes på plass. Nylig var det svenske humanister langt ute på viddene som måtte filleristes. Jeg gleder meg til fortsatt samarbeid i tiden som kommer.

Du ukjente skeptiker
Det er mange av dere som aktive, enten på internett eller ved å bygge kontakter. Enkelte av dere bruker tid på å kartlegge høyreekstreme miljøer, andre bruker tid på å gå undercover på alternativmesser, du følger med på det som skjer, men du ønsker ikke å stikke hodet ditt frem. Det respekterer jeg, men du må likevel hylles for din innsats for å gjøre verden til et bedre sted. Takk for hjelpen og en fortreffelig jul.


Foto:
Pål Prestruds bilde er hentet fra wikimedia (Fotograf:Jarle Vines)
Lise Myhres bilde er hentet fra wikimedia
Arnfinn Pettersen har tatt bildet av Audhild Skoglund og Bente Pihlstrøm
Med fire av bildene valgte jeg å gå imot mitt eget prinsipp om å be om tillatelse først, siden jeg da ville avslørt at jeg hadde inkludert dem. Dette gjelder Kristin, Dea-Renate, Jan og Norith. Om disse ønsker bildet fjernet vil jeg gjøre det umiddelbart.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Å sende epost til Human- Etisk Forbund

 Jeg har tidligere vært aktiv i Human- Etisk Forbund, både sittet i styre i lokallag og vært instruktør for humanistisk konfirmasjon. Jeg ha...

Populære innlegg