onsdag 19. desember 2012

Hyllest til fornuftens fanebærere, del 2

Jørgen Skavlan
Jørgen tar ikke fanger, og det er vi glade for. Han har en herlig evne til å være direkte og kaller svindel for en spade og ikke en gravemaskin. Mange leger er litt forsiktige i møtet med alternativbransjen, ikke vår venn Jørgen, han har ingen problem med å beskylde folk som tror på fjernhealing for å ha slått av hjernen. Han har ingen problem med å gå hardt ut mot vannminnetilhengere og han har heller ingen problem med å kalle nordmenn Europas mest naive folkeslag. Her ser dere han i sitt ess i debatt om alternativ medisin.

Vi gleder oss over at vi har han på vår side. Illuminati sender både sine takker og sjekker.

Kristian Gundersen
Snåsamannens nemesis, mannen som har utfordret han som er så ydmyk at han må publisere flere bøker i året for å vise hvor ydmyk han nettopp er. I tillegg var han den beste foredragsholderen på Kritisk Masse 2010, og det må være en fryd å ha ham som foreleser. Vi trenger slike akademikere, som kan snakke både til fagfolk og lekfolk i ett og samme foredrag.

Han kommer med bok om alternativmedisin til våren, en bok jeg gleder meg til å lese.
 Asbjørn Dyrendal
Hvis denne listen hadde blitt redusert fra femti navn til til ett, ville Asbjørn vært den som ble trukket frem. Asbjørn er et leksikon av kunnskaper, det han ikke et noe om er ikke verdt å vite. Jeg fikk gleden av å møte ham første gang i 2005 da jeg arrangerte møte i Studentersamfunnet der temaet var konspirasjonsteorier. Asbjørn er kanskje den som besitter størst kunnskaper om dette i Norge, en kunnskap han villig deler med sine studenter og lesere av Skepsisbloggen.

Asbjørn er et unikum i skeptikerbevegelsen, selv da han var overlesset med arbeid sa han ikke nei til å bidra til et kapittel i boken vår. Samtidig er han ofte fornuftens stemme i media, han er den som tilbakeviser de gale konspirasjonsteoretikerne når de er ute på viddene.Øyvind Strømmen
Øyvind Strømmen følger med på de høyreekstreme, for at du skal slippe. Han har skrevet et utmerket bok om temaet, og han er ofte den som trekkes inn som ekspert når NDL eller SIAN er ute og sprer gift i gatene og på nettet. Han har valgt en viktig jobb, å kartlegge høyreekstreme, og dette er nok sikkert ikke uten risiko. Alle ble plutselig klar over faren fra de høyreekstreme i fjor sommer, men da hadde Øyvind allerede i flere år advart mot dette. Fjorårets tildeling av prisen "Årets frilanser" var velfortjent.

Jeg har hatt gleden av å møte Øyvind to ganger, både før og etter 22. juli, og hver gang har han vært hyggelig å prate med.

Det mørke nettet var glimrende, og jeg leser med glede at bok nummer to er på vei. Følg med på nettsiden hans.Marit Simonsen
Dersom jeg skulle liste opp alt hva Marit har fått til ville jeg nok kjede dere. Hun har vært leder for Skepsis. Hun har vært ansvarlig for at skeptikerkonferansen Kritisk Masse ble etablert og hun skriver i flere blader enn Sarah Palin har lest. Og vi må selvsagt ikke glemme Saltklypa, podcasten som sprer fornuft til hele vårt vidtstrakte land. Og har min søster meldt meg på homsepatruljen? Vel, så heldig er Bendik, som har en søster som er så glad i ham. Marit er vår lille altmuligdame som klarer å gjøre alt og gjør det også godt. Når hun er på fjernsyn gjør hun alltid en god figur, enten det er diskusjoner med Charter- Svein eller Marianne Behn. Og så må vi jo ikke glemme alle kontaktene hun knytter til seg. Marit er en av de personene du er nødt til å sette pris på, både på grunn av kunnskapsnivå, aktivitet og ikke minst, hennes ytterst behagelige vesen.Vepsen
Nettsiden har på kort tid blitt den største ressursen for å bekjempe ekstremisme i Norge. De skriver om det meste innen ekstremisme, enten det er islamister, eurabister, ekstreme kristne eller andre høyreekstreme. Samtidig var de som avslørte Trond Ali Linstad og den dødsstraffelskende meddommeren under Breiviksaken. De har fylt et tomrom i den norske offentlige debatten, og det er vi glade for.

Gled dem med en gave i romjulen, de trenger penger til fortsatt drift.


Folkeopplysningen
Andreas Wahl er en mann som fortjener å bli hyllet for sin kamp mot ufornuften i det norske samfunnet. Folkeopplysningen var brilliant, og virkelig noe som det var behov for i dagens norske virkelighet. Vi trenger flere slik programmer, og jeg håper at fortsettelsen blir like spennende.

Jan-Ole er også en mann jeg er takknemlig for å ha møtt. Ikke bare er han veldig hyggelig, han er også en fantastisk dyktig foreleser. Han holdt også foredrag i forbindelse med bokutgivelsen vår, og det var selvsagt like spennende som jeg forventet. Jeg håper han vil bidra med mye av det samme i tiden framover.Ronny Kjelsberg
Ronny liker verken konspirasjonsteorier, alternativbehandling eller ideer om at øgler i menneskeham styrer menneskeheten.


Høyre- og venstresiden har begge sine barnesykdommer, på høyresiden er det ikke uvanlig med eurabiafantasier og klimafornektelse, på venstresiden er teoriene om Big Pharma og store konspirasjoner populære. Det er derfor viktig med med folk på høyresiden som kan gå hardt imot klimaskeptikerne og som kan riste litt vett i islamhaterne. På samme måte er Ronny en viktig stemme blant sosialistene, han kan gå i rette med dem som ikke bare er tilfreds med å kritisere verdens ledere men også dikter opp fantasier om hemmelige selskaper og statledere i øgleham.

Som blogger og kommentator har han aktivt engasjert seg i kampen for fornuften og ikke minst kan han lære oss ett og annet om hvordan vi skal forholde oss til kommentartroll. Hvis ikke dette er årets morsomste bloggpost vet ikke jeg. Flere poster og leserinnlegg avkreves.

Og nå leser jeg også til min glede at han er nominert på førsteplass på Rødts liste for Sør-Trøndelag til stortingsvalget i 2013. Jeg må innrømme i at nok står ett stykke unna Ronny i den økonomiske politikken, men at Norge kunne trenge en politiker som står opp for vitenskapen og fornuften er hevet over hver tvil. Dette bør kanskje min trønderske venner også tenke på. Godt valg.


Francis Lundh
Frontsjef i VG og skeptiker. Han har skrevet upopulære innlegg om Snåsamannen, men mest av alt var han mannen som avslørte store lovbrudd i alternativbransjen, hvor den en slangeoljeselgeren etter den andre lovet helbredelse mot alle kjente sykdommer pluss et par ingen enda har hørt om. Samtidig er det som regel han som har brakt disse svindlerne frem i lyset, det var han som skrev om Gunn Hilds opplevelser og han gjorde også det norske folk kjent med Simon Singhs kamp mot de britiske kiropraktorene. 

Francis tilhører den nye typen journalist, som har begynt å stille alternativbehandlere de samme tøffe spørsmålene som de utsetter politikere for. Vi er veldig glad for å ha en så reflektert og skeptisk journalist i Norges største avis.


Dag Hessen
Enda en person jeg aldri har møtt, men Hessen er en av disse akkademikkerne, som trur'em er så bedre en oss på gølvet. Bortsett fra at Dag har åpnet sin dør inn til elfenbenstårnet og har maktet å gjøre fagfeltet sitt tilgjengelig for oss som ikke har ett vekttall i biologi. Til og med barnebøker setter han av tid til å skrive. Darwinboken hans på leselisten til neste år. Han har også blitt lagt merke til av dem som liker godt språk og tar jeg ikke feil er han nok den på listen her som har mottatt flest priser for god formidlingevne. Vi er takknemlige og håper at hans eksempel blir fulgt av mange av hans kolleger.


Foto:
Dag Olav Hessen: Fra Flickr.com/akademikerne
Øyvind Strømmens bilde er hentet fra Wikipedia (eget verk)
Folkeopplysningens bilde er gjengitt med tillatelse fra NRK.
De resterende bildene har jeg fått tillatelse fra opphavspersonene til å ta fra Facebook og vedkommendes blogger eller har mottatt på mail.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Å sende epost til Human- Etisk Forbund

 Jeg har tidligere vært aktiv i Human- Etisk Forbund, både sittet i styre i lokallag og vært instruktør for humanistisk konfirmasjon. Jeg ha...

Populære innlegg