tirsdag 18. desember 2012

Hyllest til fornuftens fanebærere, del 1


John Færseth
En av Norges fremste konspirasjonseksperter, og ikke minst en veldig hyggelig kar. Jeg gleder til bokens hans kommer ut om konspirasjonsmiljøet i Norge. Han får mye pepper av de mest skrudde "sannhetssøkerne" og det koster å stå fremst i stormen. Innbyggerne i Foliehattistan liker ikke John, og enkelte evner ikke å stoppe hans retoriske driblerier og må i stedet sette knottene inn i leggen. Når motparten er tom for argumenter er det angrep på person som gjelder, og det viser seg desverre at konspirasjonsteoretikere bruker internett der vi andre bruker toalettet.  Her kan du se ham i ordduell med to svært så ytterliggående kospirasjonsteoretikere. Vi er uansett takknemlige for den jobben han gjør. Fortsett slik.


Dag Sørås
Den morsomste på listen, og han gjør en viktig jobb med å spre kritisk tenkning fra standupscenen. Jeg har faktisk hatt gleden av å stå på scenen sammen med ham, det var i  ungdommen da jeg hadde komikerambisjoner, men Dag har drevet det litt lenger enn meg. Som nordlending kan det ikke være populært å offentlig kritisere Snåsamannen, og når vi vet at som komiker er din popularitet med på å avgjøre størrelsen på lønningsposen er det flott at han løper risikoen i folkeopplysningens tjeneste. Vi kan være stolt av å regne ham som en av våre.


TV2 Hjelper Deg

NRK laget Folkeopplysningen, TV2 ville ikke være dårligere. Det har vært en glede å følge programmet denne høsten, og avsløringen av fjernhealeren som tok telefonen under en behandling og snakket i seks minutter var glimrende. I tillegg har de avslørt andre alternativister, blant annet spåkoner og spiritister som hevder de kan helbrede kreft. Folk som lover gull og fettfrie knoker får også sitt pass påskrevet.

TV2 Hjelper deg er en av de viktigste forbrukerbeskytterne vi har i Norge. Vi takker for innsatsen, og gleder oss til fortsettelsen

 Even Gran
Even Gran har stått i stormen, og jeg må innrømme at jeg er glad det ikke er meg som mottar all den sjikanen som har Herr Gran som adressat. Han er leder for Ingen Liker å Bli Lurt og selv om han er kritisk til alternativbransjen har han alltid møtt dem med respekt. Som moderator på ILÅBL må han irettesette både skeptikere og alternative som synes personangrep er det ypperste våpen i sine retoriske arsenal. I tillegg til dette er han ofte i media, og orket til og med å diskutere med Rolf Erik Hanssen, en mann som NRK velfortjent kalte Norges verste nettmobber. Even har valgt en stilling som gir ham mye pepper, i likhet med svært mange andre på denne listen.

Til slutt vil jeg gi skryt for at han holder så gode foredrag som han gjør, det er alltid en fryd å høre på når Even forteller om alternativbransjen.

Torgrim Eggen

Torgrim Eggen har jeg aldri hatt gleden av å møte, men gjennom litteraturen han har skrevet har jeg oppdaget at ham er en dyktig og kunnskapsrik forfatter. Jern var glimrende, og for å skrive en slik bok trenger en ikke bare godt språk, en trenger også fagkunnskap. Jeg har ofte irritert meg over norsk samtidslitteratur, som regel handler den om en student eller akademiker som må ut og finne seg selv. Hovedpersonen er som regel ikke veldig forskjellig fra forfatteren. For å skrive en bok som Jern trengs imidlertid kunnskap, og disse har Torgrim åpenbart tilegnet seg mange av. Samtidig har han brukt sin posisjon som forfatter til å spre kritisk tenkning og det er vi takknemlige for, blant annet i Humanist. Så håper jeg han tilgir meg for at jeg kun har lest èn av hans bøker..


Erik Arnesen
Erik Arnesen er vår eminente kostholdsekspert og viktig stemme i et felt hvor slangeoljeselgerne går fjorten på dusinet. Det er mange som lover deg slankekurer som gjør deg til sylfide på en uke, men hvor mange av disse klarer å innfri løftene? Erik er på dem som sjekker påstander og sørger for at slankeguruene slanker minst mulig av det de er dyktigst til, lommeboken din.

Han var også aktiv i styret i Skepsis og bidro også under Kritisk Masse.Og ikke minst må han takkes for hans utmerkede bidrag i boken vår.

Klikk deg inn på bloggen hans og bli vis.

Gunnar Tjomlid
Har blitt kåret til Norges beste blogger, og er en racer til å skrive. Han var viktig i kampen mot mafiavirksomheten til Xocai, han har også vært den som har blogget mest og best om alternativbransjen. Det takker vi han for. Hvor mange dagsverk har han ikke donert til folkeopplysning av det folket som Jørgen Skavlan har kalt Europas mest lettlurte. Skavlan har rett, og i den kampen gjør Gunnar en kjempejobb. Han fikk noen velfortjente sider i nyeste Fri Tanke, og det er viktig at flere blir oppmerksom på en av Norges viktigste kilder til kunnskap og svindel og juks innen mat og helse.

Pernille Nylehn
Pippi er desverre ikke fastlegen min, eller noen annens for den skyld, i stedet har hun valgt å kjempe for alle nordmenns helse. Som Robert Youngs nemesis i Norge, som kritiker av de fleste former for svindel er hun en viktig stemme i dagens helsedebatt. Andre leger skriver resepter og går hjem, Pernille bruker i stedet tid på å gå alternativbransjen i sømmene (og å kritisere meg for skrivefeil i postene mine), men mest av alt er hun en som ikke lar alternativistene dø i synden. I tillegg til dette har hun en spalte i Stavanger Aftenblad.

Pernille har ofte blitt den legen som journalistene ringer til når kyniske svindlere tjener seg rike på nye og spennende slangeoljer. Vi er alle hennes pasienter, vi får alle glede av hennes gode anbefalinger og råd. Hun gjør alltid en utmerket figur i media, og jeg håper at i 2013 vil enda flere ha nummeret hennes på hurtigtast.Bjørn Are Davidsen
Bjørn Are har blitt satt på jord av en enkelt grunn, å holde ateister og humanister i ørene. Du kan ikke slenge ut påstander om at jorda var flat eller at Den Hellige Ånd ble gud med en stemmes overvekt uten at Davidsen er på dem som en klegg. Hadde ikke HEF hatt Bjørn Are ville nok Humanismens Hus blitt prydet av et stort ikon av Sankt Dawkins.

Samtidig er han en krass kritiker av uhedlige strømninger i den norske kristeligheten. Både snåsamannen, Svein Magne Pedersen og deres tilhengere. Alle former for pseudovitenskap i kirken blir angrepet, og kirken trenger han like sårt som humanistene.Som skeptiker har han brukt tid på å tilbakevise Dan Brown, Petter Amundsen, kryptozoologer, og hysteriet rundt 2012-apokalypen. Vi trenger han, både som skeptiker og som kritiker av både humanister og kristne.

Den nyeste boken er på leselisten for neste år.

Didrik Søderlind
Didrik må takkes, både for sine bøker og for det han gjør med bladet Humanist. Han er mannen som ofte representerer humanistene eller skeptikerne i media, og det gjør han også utmerket. I den senere tid har han møtt både Hans Gaarder og Ingun Røiseland og laget hakkebiff av dem begge.

Didrik er humanistenes svar på Bjørn Are Davidsen, han er alltid fair og behandler sine motdebattanter med respekt, eller han respekterer de som fortjener det. Blir han sint er det alltid berettiget sinne, som når kospirasjonsteoretikere eller andre angriper person og ikke sak. Og ikke minst er det så mye han vet sammenlignet med oss dødelige. Hvordan han får tid til å lære seg alt dette er er en gåte for meg, og forhåpentligvis vil han en dag avsløre hemmeligheten.

Boken Kristen- Norge - en oppdagelsesreise var en glimrende innføring i forskjellige kristne trossamfunn, og jeg burde nok ha lest noen av de andre bøker han har skrevet. Men på den andre siden er det jo derfor "neste år" ble oppfunnet.

Samtidig kan vi ikke legge skjul på at han er den best kledte, og han er en dyktig foredragsholder og debattant. Sjekk også ut bloggen hans.


Foto:
Arnfinn Pettersen har tatt bildene av:
Bjørn Are Davidsen
Didrik Søderlind
Torgrim Eggen
Even Gran
John Færseth
Dag Sørås' bilde er hentet fra wikimedia (Fotograf: Jim Didriksen)
Bildet av Solveig Barstad er brukt med tillatelse fra TV2/Solveig Barstad.
De resterende bildene har jeg fått tillatelse til å hente fra Facebook eller blogger.

2 kommentarer:

 1. Herr Hope:

  The Lord Bassington-Bassington Chronicles er IKKE Didrik Søderlinds blogg, det er MIN blogg. Den skallede døgenikten er bare min sekretær, og gjør som forventet en skandaløst slett jobb. Det er vanskelig nok å få tak i gode tjenestefolk for tiden, om ikke tankeløse bloggere som Dem, herr Hope, skal begynne å skrive hyllester til dem også. Nå har han tydelig blitt høy på pæra, siden han nettopp forlangte en dobling av hundekjeksrasjonene. Jeg holder Dem ansvarlig for dette, Hope!

  De hører fra min sakfører.

  SvarSlett
 2. Og jeg har Pippi som kallenavn, ikke Pippa. Pippa er hun engelske prinsessesøstra med den pene bakdelen. Nå er ikke min bakdel aå aller verst heller, det er kanskje derfor du blander oss.

  Ellers takk for vakre ord.

  SvarSlett

Dikt - så mange spørsmål

 da tidemand og gude malte brudeferden i hardanger hadde de lest avisen hadde de lest om gutten som løp over gangbruen drep denne negeren ro...

Populære innlegg