onsdag 22. mai 2013

Ny debattregel

Dersom du skriver et svar på et debattinnlegg, må du først gjengi din motdebattants påstand og argumentasjon. Det skal være helt nøytralt ordlagt og dersom en viser det til den du kritiserer vil vedkommende nikke gjenkjennende. Dette kan enten publiseres i avisen, legges ut på nett eller sendes til kronikkens forfatter.

La meg ta et eksempel:
Du leser en kronikk i avisen som du er blodig uenig i, og du har lyst å skrive et svar på ca 5000 tegn. Før du får utgitt denne er du imidlertid nødt til å gjengi motpartens meninger på ca 500 tegn. "X mener at vi bør gjøre y, og argumentene for dette er z."

Hvorfor:
Fordi jeg er så lei av å lese stråmennsangrep i debattsidene i norske aviser. Du slipper som regel unna med det også, siden folk ikke leser innlegg side om side. Hvis vi tvinger folk til å nøytralt gjengi hva motparten mener vil de kanskje også se det i et annet lys?

Delvis inspirert av dette blogginnlegget.

2 kommentarer:

  1. Kjetil Hope mener vi må innføre en ny debattregel om gjengivelse av motdebattantens påstand og argumentasjon for å motvirke stråmannsargumenter i norske aviser. Jeg er forsåvidt svært enig med ham, men kan ikke se at det er noe _nytt_ ved denne "regelen" ;)

    SvarSlett
  2. Jan Petter Hammersland mener at det jeg foreslår ikke er noe nytt.
    Vel, det kan diskuteres, ingen aviser krever vel en gjengivelse av motpartens argumenter?

    SvarSlett