tirsdag 4. september 2012

Spørsmål til feminister

Dersom Francesca Kafka hadde skrevet boken Prossessen, om Josefine K, ville det ikke da blitt sett på som en feminismeklassiker? Ville feministiske litteraturvitere tolket denne i lys av kvinners problemer, og ikke generelle menneskelige?

Dersom Kafka ønsket å skrive om fellesmenneskelig angst og søken, måtte ikke da protagonisten være mann?

5 kommentarer:

  1. Og, uavhengig av hvordan feministiske litteraturvitere ville tolket ting: Ville noen menn i det hele tatt identifisert seg med rollefiguren hvis hun var kvinne?

    Spørsmålet ditt viser tydelig det jeg mener er hovedproblemstillingen: Antagelsen om at menn er generelle mennesker og kvinner er kvinnelige mennesker.

    SvarSlett
  2. Det er et godt spørsmål, og det er egentlig vanskelig å svare på. Det var likevel ikke det jeg stilte. Ville det blitt tolket som en feministklassiker den dag i dag?

    SvarSlett
  3. Hvis man helt fra starten hadde tolket boka som et bilde på hvor vanskelig det er for kvinner når ikke får innsikt i viktige ting som foregår rundt dem, selv om det angår dem, feks?

    Ikke usannsynlig at den ville blitt tolket sånn fortsatt da, nei, særlig fordi den antagelig fremdeles ville blitt tolket i sin historiske kontekst.

    Siden du retter dette spørsmålet mot feminister spesielt, hva er det du prøver å få fram?

    SvarSlett
  4. Ikke så mye, jeg har stilt endel spørsmål til kristne på denne bloggen, uten at jeg har et rykte på meg for å være veldig kristendomsfiendtlig.

    SvarSlett
  5. Jeg stiller spørsmål jeg lurer på, enkelt og greit.

    SvarSlett

Dikt - så mange spørsmål

 da tidemand og gude malte brudeferden i hardanger hadde de lest avisen hadde de lest om gutten som løp over gangbruen drep denne negeren ro...

Populære innlegg