lørdag 19. mai 2012

Hvordan undervise i kritisk tenkning. Del 4

Les gjerne denne, denne og denne først, i den rekkefølgen. Og for de som lurer, ja det er skrevet i en muntlig stil.

Det finnes flere som hevder de kan snakke med døde.
Det er mennesker som påstår at de kan se sjelen din.
Det er mennesker som hevder de kan lese tankene dine.

En som er veldig dyktig i dette er en herremann ved navn Derren Brown.

Her ser vi han sitte i ett rom, en annen person sitter i et annet. Hun tegner noe, og han skal forsøke å føle seg fram til det. Hver tegning hun tegnet klarte han å lese.


Her ser vi han omvende en jente til å tro på en Gud ved å ta på henne. Hun var ateist rett før, etter at han tok på trodde på Gud.


Her ser vi han lese drømmene til en kvinne som har hatt denne maskinen ved sengen en uke. Han kunne fortelle mye om drømmene, til og med at hun hadde drømt i svart og hvitt, noe hun ellers aldri gjorde.
Her ser vi han snakke med døde mennesker, han har ikke møtt noen av de i salen før, likevel kan han fortelle mye om mennesker som har gått bort.

Alt dette gjør han på en imponerende måte, og er ikke dette et bevis på det finnes mennesker med overnaturlige evner, så vet ikke jeg...Det er bare ett problem.Han jukser. Han er tryllekunstner, og har ingen kontakt med verken ånder eller engler, alle de imponerende triksene er bare det, triks. Likevel er han langt dyktigere enn de fleste som har kontakt med den andre siden. Han er mye dyktigere enn damene på programmet "Den andre siden".

Det finnes mange som bruker penger på klarsynte, på spåmenn og medier. De bruker penger på mennesker som får omtrent samme resultat som en tryllekunstner. Det brukes milliarder i året på denne industrien.

La oss formulere en ny regel:
Dersom en tryllekunstner og en klarsynt kan gjøre det samme, er det ikke da sannsynlig at de bruker samme metode? 

For det er fiendskap mellom tryllekunstnere og klarsynte. Tryllekunstnere skaper en illusjon og innrømmer at det er juks. En klarsynt får frem samme effekten og hevder at det skyldes overnaturlige evner.

Uri Geller har bøyd skjeer i mange år, og han hevder at han bruker overnaturlige evner for å gjøre det.

Problemet er at det er så mange andre som gjør det samme, som ikke bruker overnaturlige evner.Er det ikke da naturlig å anta også Uri Geller bruker trylletriks.

Det samme gjelder for klarsynte. Det finnes kurs blant tryllekunstnere i mange av de samme teknikkene som klarsynte bruker. Er det ikke mest sannsynlig at begge grupper gjør det samme, bare at kun en av gruppene innrømmer det?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

De lettkrenkede - og hvorfor du skal ignorere dem

Vi har lagt bak oss en juletid hvor en professor klaget på "hvit jul" og en mor reagerte på "Er det noen snille barn her"...

Populære innlegg