mandag 2. desember 2013

Hyllest til fornuftens fanebærer - Vebjørn Selbekk og avisen Dagen

Les gjerne denne først.
Vil du lese resten av hyllestene?
Vil du bidra?

Jeg vet at mange av de faste leserne av denne bloggen vil reagere på dette valget, men hvis vi skal hylle dem som hylles bør er vi nødt til å takke Selbekk for den innsatsen han har gjort for å bekjempe uheldige strømninger blant de kristenkonservative i Norge.

Fra min ungdom husker jeg avisen som de rabiates tumleplass, et sted hvor alle de rare stemmene blant de bokstavtro slapp til. Vebjørn Selbekk har tatt avisen i en seriøs retning, og de har også innsett at enkelte følgere av fredsfyrsten lokkes av hat og innvandrerforakt.

Dagen har under Selbekk vært klar på at en konservativ kristendom ikke trenger å medføre irrasjonelt hat mot muslimer. Der avisen Norge Idag nesten fremstår som et talerør for SIAN og NDL, og hvor man ukritisk slipper til ekstremister har avisen på lederplass påpekt at kristendom er uforenlig med høyreekstremisme.

Eller som de skriver selv på lederplass:
 Den fremmedfiendtligheten og den forakten overfor de som er annerledes som er en bærebjelke i den høyreekstreme ideologien, er så milevis fra kristen tro som det går an å være. Som kristne tror vi på enkeltmenneskets uendelige verdi uavhengig av kjønn, alder og funksjonsdyktighet.

Men også uansett rase, religion og etnisitet. Slik vi ser det har kristne ingen ting å gjøre i organisasjoner som Norwegian Defence League og Stopp islamiseringen av Norge.
 Avisen hadde også i fjor sommer en rekke artikler hvor de tok opp problemet med kristne i høyreekstreme miljøer, 

Jeg ser på deler av det kristenkonservative miljøet som usunt, spesielt i miljøet rundt Kristent Samlingsparti, Visjon Norge og avisen Norge Idag. For mange fremstår kanskje Vårt Land som litt for liberal i enkelte spørsmål, og det er derfor en glede at det konservative alternativet kjenner sitt ansvar og rettleder en gruppe mennesker som kanskje kunne tenkes å misforstå islamhat som kristen nestekjærlighet. Det er også flott at Sellbekk, som selv har blitt truet av islamister kan fremstå så tydelig i denne saken.

Dagen er ikke til å kjenne igjen siden tiden før en viss redaktør som skal forbli anonym ble sparket, og denne transformasjonen er vi glade for. Nå skal det ikke legges skjul på at jeg absolutt ikke har mye til felles med den jevne journalist eller abonnent i avisen, og det skal ikke legges skjul på at jeg ikke var veldig imponert over Dagens rolle i korsdebatten i NRK. Det glemmes imidlertid i dag. Dagen er viktig å kampen mot islamhatet og det er en glede å stå på samme side som dem i denne saken.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

De lettkrenkede - og hvorfor du skal ignorere dem

Vi har lagt bak oss en juletid hvor en professor klaget på "hvit jul" og en mor reagerte på "Er det noen snille barn her"...

Populære innlegg