søndag 1. desember 2013

Hyllest til fornuftens fanebærer - Bård Larsen

Les gjerne denne først.
Vil du lese resten av hyllestene?
Vil du bidra?

I fjor sommer, da jeg viste boken vår, Skepsis - en guide til kritisk tenkning  til en bekjent av fikk jeg følgende kommentar: "Joda, dette var jo flott, men hvorfor skriver dere om spøkelser? Ingen tror da på det lenger!"

Jeg svarte at, jo, det var det faktisk, mange voksne, utdannede mennesker tror fortsatt i dag på spøkelser, og det er derfor nødvendig å behandle temaet.

Denne kommentaren får meg imidlertid til å tenke på Bård Larsen, fordi mange av kampsakene hans nettopp ville fremtvunget lignende reasjoner:

"Hva? Vil vi aldri få en revolusjon i Norge? Men jeg som har kjøpt inn høygaffel og alt/".
Hva, er Nord-Korea et forferdelig diktatur? Men Kim ser jo så snill ut!"
Hva? Er snåsamannen en svindler? Men, men, men..."

Bård Larsen er historiker og forfatter og jobber i tenketanken Civita, og både der og i magasinet Minerva skriver han om politikk, historie og kultur. På samme måte som  vår analyse av spøkelser forhåpentligvis ikke er meningsløs, så er det fortsatt enkelte utdannede mennesker med rare ideer. For mange kan det virke unødvendig å diskutere mye av det Bård Larsen skriver om, fordi du tenker at verden har gått videre. Folk tror ikke dette lenger. Det har den imidlertid ikke for alle, og derfor må man ofte stoppe opp og gi folk det med teskjeer. Her er Bård i sitt ess. Han tar jobben andre ikke ønsker, og det er vi takknemlige for. Der Morten Traaviks hyllest av Nord-Korea får lett hoderysting fra meg gir Bård ham velskrevne leserinnlegg.

Har partiet ditt en mørk, diktaturelskende fortid? Bård er på deg.
Setter du lommebok over menneskerettigheter? Bård er på deg.
Lar du deg påvirke av visse romanforfattere når du skal danne deg en mening om politikk. Bård er på deg.
Hyller du massemordere? Bård er på deg.

Jeg har ikke møtt Bård personlig, men har glede av å følge med på hans skriverier via sosiale nettverk, og går man gjennom temaene blir en ting åpenbart, han er mer belest enn meg, og han har en evne til å formulere denne kunnskapen på en måte som gir en lyst til å studere temaet videre.

I tillegg må vi trekke fram hans viktige kamp for å holde det armenske folkemord friskt i minnet. Bårds bok, Venstreekstremisme skal leses i løpet av neste år. Vi takker for innsatsen, og gleder oss til dine fremtidige skriverier.

Sagt av andre

- Bård Larsen har arbeidet utrettelig for å vise den toleransen for totalitære og menneskefiendtlige regimer som finnes i deler av venstresiden. Mens han aldri har lagt skjul på sitt eget politiske ståsted, er det samtidig ingen tvil om at Bård skriver fra hjertet.

- Bård Larsen er en uvanlig kunnskapsrik skribent som våger å stikke hodet frem og står støtt i stormen, enten temaet er Snåsamannen eller politisk ekstremisme.


Foto: Arnfinn Pettersen


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar