søndag 6. desember 2020

Den falske blokkfløytemusikken - hvorfor folk tror de vet mer enn de gjør

Mange av dere som leser dette begynte sikkert sine musikalske karrierer med blokkfløyte. Læreren delte ut en fløyte til hver elev i klassen, og dere begynte så smått å lage musikk.

Det var garantert ikke bare meg som raskt oppdaget at det var mulig å lage musikk ved å stikke munnstykket litt lenger inn i munnen og lage forskjellige lyder gjennom å øke eller å redusere luften jeg blåste inn. Kort tid etter at jeg hadde fått mitt første instrument kunne jeg spille melodier som kunne gjenkjennes av tilhørerne.


Problemet var imidlertid at det alltid lød falskt. Det var ikke mulig å lage den klare, rene lyden som kan få ved å blåse slik det er meningen at en skal blåse. Du klarer å spille en melodi, det er riktig, men du klarer ikke å spille den vakkert. Skal du derimot produsere en melodi som er mer behagelig å lytte til er du nødt til å lære deg hvilke hull du skal dekke til i hvilken rekkefølge.

Den falske blokkføytemusikken minner på mange måter om den umiddelbare følelsene av ekspertise mange mennesker føler i møte med et nytt fagfelt. Vi ser det igjen i fotballsupportere som er overbevist om at de vet langt bedre hva som skal til for at laget endelig skal vinne igjen. Vi ser det også i ferske komikere, som er overbevist om at ingen er så morsomme som dem, og vi ser det også hos mennesker som leser selvhjelpslitteratur, og er overbevist om at de har nøkkelen til alle problemer som deres nærmeste har. Mange registrerer at de klarer å lage en melodi, men de glemmer å høre etter hvor falskt det er.

Det er mange områder hvor det flommer over av falske blokkfløytespillere, og fellestrekket er at det ikke alltid er like lett å se hva som skiller en kompetent person fra en nybegynner. I sjakk er det vanskelig å ha overdrevne tanker om eget nivå, siden det lett kan testes. Derimot er det ikke alltid lett å skille mellom en professor i psykiatri og en aktiv leser av bøker om selvfølelse. Begge kan ha relativt like god suksessrate med mennesker med lette depresjoner, og leseren kan i mange tilfeller oppleve at andre får en langt hyppigere umiddelbar helbredelse enn professoren.

Noen fagfelter er også slik innrettet at de gir en umiddelbar, men likeså falsk, mestringsfølelse. Ved å lese en bok føler man seg ofte som ekspert. Dette skjer blant annet om forfatteren bryter med hva mange tror, når den innholder spennende anekdoter som gjør deg til festens mest interessante person. Ofte er ikke disse bøkene skrevet av fagfolk, men av amatører som har lest seg opp på temaet, og som skriver på en måte som gjør stoffet lettere å fatte for folk flest.

Andre har brukt uttrykket Mount Stupid for å beskrive dette fenomenet. Hvis det ikke er mulig å måle suksessraten vil mennesker skryte på seg mer kunnskap enn de har, og dette fungerer ofte, siden det er vanskelig å skille en som kan litt fra en som kan mye. Spesielt kjendiser kan lure folk til å fremstå som eksperter.

Den raskeste måten å sette noen sjakk matt er med to trekk, kalt narrematt. Imidlertid er dette noe som i praksis aldri skjer, siden taperen må bevisst må gå inn å sette seg selv i sjakk. En annen matt, skolematten, som tar fire trekk. Hvit flytter fram sin e-bonde, deretter sin løper og dronning. Hvis svart er uoppmerksom vil hvit kunne flytte dronningen, beskyttet av løperen opp til svart konge, og sette matt.

Problemet med skolematten er når svart ikke går i fellen. Da har du ubeskyttet løper ute og ikke minst en dronning på et sted hun ikke bør være. Svart kan flytte ut sine brikker, mens hvit må beskytte eller trekke tilbake sine. Det er imponerende å sette matt på fire trekk. Likevel opererer man ikke med målforskjell i sjakk, du får ikke flere poeng om du vinner i løpet av ti trekk i stedet for hundre.

For en som ikke kan så mye om sjakk ville det kanskje fremstått som imponerende å møte en som hadde vunnet over hundre partier på fire trekk. En som derimot forstår litt av spillet ville innsett hvor meningsløs en slik prestasjon var og med rette mistenkt at tapsprosenten var høy.

Det falske blokkfløytespillet gir mennesker mestringsfølelse. Den falske blokkfløytespilleren skryter av noe som tilsvarer å skryte av at en har slått ut over hundre dronninger fra stormestre i sjakk. Den falske blokkfløytespilleren bidrar til fordummingen av samfunnet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

ÅRET

 Ett år og fire sjeler Hver mester i sitt fag De lager kunst av jorden Unik av hvert sitt slag Og alle sammen setter Sin faste signatur På j...

Populære innlegg