lørdag 23. januar 2016

Spyfall - eller hvordan få elever til å snakke engelsk

Jeg kommer fra en familie hvor vi alltid har spilt mye brettspill, og ble i sommer oppmerksom på et spill som har fått mye skryt av brettspillentusiaster.

Spiller heter Spyfall, og jeg kan ikke anbefale dette spillet sterkt nok.

Reglene kort fortalt er følgende:
Du har tretti poser med ni kort. Ett av kortene er et spionkort, de resterende er kort fra ett sted (natklubb/ sykehus/ romstasjon/ butikk etc.). Eksempelvis, hvis det er fem spillere, del ut fem kort. En person blir spion, de fire andre havner  på et supermarked.

Målet med spillet er følgende:

  • Spionen må finne ut hvor de andre befinner seg.
  • De som befinner seg på supermarkedet må finne ut hvem som er spionen.


Man stiller så spørsmål for å avsløre spionen, men uten å gi nok opplysninger til at spionen finner ut hvor de er. "Hvordan er arbeidsdagen?" "Er du fornøyd med lønnen?"
Er du flink klarer du å inkludere noen kodeord som avslører at du ikke er spionen, og samtidig avslører den som ikke har informasjon om hvor de befinner seg. Om dere befinner dere i en bank, spør en av dine medspillere om han får mye juling på dette stedet. Forhåpentligvis vil han klare å ta koblingen juling=bank.

Om dette virket kjedelig, så er feilen min og ikke spillets. Alle jeg har spilt det med elsker det og flere har sagt at de vil kjøpe det selv. Det koster heller ikke mer enn 237 kroner på Outland, så ikke nøl, kjøp i dag!

Men dette spillet anbefales ekstra sterkt om du er engelsklærer, dette gir elevene en mulighet til å ha det gøy samtidig som de lærer å snakke engelsk. Du lar elevene spille under en forutsetning, all kommunikasjon skal foregå på engelsk.

Jeg har latt elever spille spillet, da med meg selv som observatør. Jeg kan hjelpe elevene i å formulere spørsmål, jeg kan korrigere litt på språket, jeg kan se hvem som er dyktige i å snakke engelsk fritt og hvem som trenger å øve mer på dette.

Jeg er en sterk tilhenger av bruk av brettspill i klasserommet, og for lærere som ønsker tips om dette anbefales to videoer. Den første er dette foredraget:

Den andre er en liste over de spillene som er best egnet til å lære elevene forskjellige tema i skolen.

Noen av spillene er beregnet på søndagsskoleelever, andre handler om amerikansk historie, men begge videoene bør inneholde minst noen tips om spill du kan inkorporere i undervisningen umiddelbart.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

De lettkrenkede - og hvorfor du skal ignorere dem

Vi har lagt bak oss en juletid hvor en professor klaget på "hvit jul" og en mor reagerte på "Er det noen snille barn her"...

Populære innlegg