søndag 20. november 2011


Jeg stilte litt flere spørsmål enn dem som kom med i episode 3, her er to av dem...
For det første, tusen takk til Erik Andreassen og Oscar Skarsaune for spennende samtale i program nummer fire. Vi hadde en lang og hyggelig prat, og naturlig nok måtte deler av det kuttes ut. Derfor tenkte jeg å legge ut de spørsmålene som ikke kom med i programmet her.

Djevelen i Gamle Testamentet
Dersom en leser GT og leter etter Satan vil en oppdage noe som ikke snakkes så mye om i kirken. Djevelen kommer inn veldig seint. Vi har en fortelling om en slange i Edens Hage, som man i ettertid har tolket til å være djevelen, uten at noe slikt står eksplisitt. Deretter er mørkets fyrste fraværende, både under fortellingene om Noah, Abraham, Josef, Moses, ja i alle fortellinger fra tiden før det babylonske fangenskap. Først i Krønikebøkene gjør han sin entre. Hvorfor?

Kan det ha noe med at babylonerne hadde en tro på en djevelskikkelse, og kontakten med Babylon gjorde at jødene inkorporerte ham inn i deres egen tro? Tyder ikke dette på at jødene lånte fra andre religioner, noe en allmektig Gud burde holde seg for god til?

Frister Gud eller Satan David
Er det Satan eller Gud som frister David til å holde folketelling? Er det snakk om to folketellinger? Hvorfor er fristeren forskjellig fra de to fortellingene? Kan det være fordi da den første fortellingen ble skrevet var den jødiske djevelen ikke oppfunnet enda?

Ellers stilte jeg noen spørsmål til, men disse var de viktigste.

2 kommentarer:

 1. En trenger ikke gå lenger enn til de to skapelsesberetningene. Eller har du godtatt dem?:)

  SvarSlett
 2. Djevelen i GT:
  http://jdstone.org/cr/files/luciferaproblemforchristianity.html
  Jødene lånte helt sikkert fra andre religioner. Eksemplifisert i historien om tårnet i Babel. Men det at jødene gjorde dette, betyr ikke at Gud gjorde det. Jødene gjorde for øvrig mange misgjerninger i Bibele. Dette kan i så måte f.eks. ha vært et slikt feilgrep som Gud har tillatt, eller unlatt å refse.

  Frister Gud eller Satan David?
  http://www.apologeticspress.org/apcontent.aspx?category=6&article=784

  Det er for øvrig også interessant hva Skarsaune svarte på disse spørsmålene, når du stilte de til han.

  SvarSlett

Problemet med falsk balanse

Denne teksten er tidligere delt av meg på Facebook, men jeg tenkte den kanskje ville nå flere om jeg også skrev den på bloggen min. Det er...

Populære innlegg