onsdag 13. mai 2015

Kortspill om humanisme

Dette er et opplegg som jeg ikke har hatt anledning til å prøve ut ennå, men jeg antar det vil fungere i konfirmasjonsundervisningen. Nå er det selvsagt lenge igjen til neste konfirmasjon, men jeg legger det ut nå, slik at eventuelle feil kan rettes opp tidlig.


Målet med øvelsen er å finne kort som passer sammen. Kortene på ARK1 er begynnelsen på en setning, og kortene fra ARK2 er avslutningen. Du skal finne så mange setninger som du får flertall for i gruppen.


1. Skriv ut arkene i to forskjellige farger. klipp ut kortene og stokk dem. Brukt gjerne tykt papir om det er mulig.
2. Del konfirmantene inn i grupper på 4-5 personer. (Er det en gruppe med 6 må de ha tre personer som er enige med dem.)
3. Legg kortene fra ARK 1 på bordet i en bunke med tekstsiden ned. Del ut fire kort til hver konfirmant fra ARK2. De resterende kortene legges med tekstsiden ned i en bunke ved siden av den første bunken.
4. Avgjør hvem som går først. Snu det øverste kortet fra bunken med ARK1. Konfirmanten ser så på sine fire kort og finner det som hun mener er er den beste avslutningen på den setningen.
5. Etter at konfirmanten har lagt ut kortet skal de andre spillerne si sin mening. Er det to som enige får spilleren poeng. Kortene legges da ved siden av konfirmantene. Det er lov å argumentere for og imot. Får man ikke flertall lar man kortene ligge i midten i kastebunken.
6. Trekk et kort fra bunke 2 slik at du har fire kort på hånden.
7. Spill til det ikke er kort igjen, eventuelt til timen er over. Vinneren er den som har fått flest poeng. Bruk tid til å snakke om valgene de tok, eventuelt om de kombinasjonene som ikke ble godkjent.

OBS. Vær aktiv, gå rundt og observer og diskuter med elevene om de bevisst saboterer. Ikke si noe om de argumenterer seriøst. Etterpå kan du snakke om humanisme og hva humanismen går ut på.

Prøv gjerne ut andre spillkombinasjoner også. Legg gjerne ut fire kort fra bunke 1 og be den første legge ut et kort på ett av dem. Legg så ut et nytt kort etterpå slik at det alltid er fire kort på bordet som spillerne kan velge fra.Eksempel
Lise er først ut. Hun snur det første kortet i bunken. Der står det "Ingen bør ha lov til å".

Ett av kortene hennes er "drikke alkohol før man er 14 år". Hun legger dette kortet over det første. Knut er enig i at ingen bør drikke alkohol før man er 14 år. Anne er uenig, det samme er Per. De diskuterer fram og tilbake og Per skifter syn. Flertallet er enig med Lise og hun legger kortene ved siden av seg for å vise at hun har fått ett poeng. Hun trekker så et nytt kort fra ARK2 slik at hun har fire kort på hånden.

Knut er nestemann ut, han snur kortet "En god humanetiker bør ikke" og ser gjennom kortene sine. Han har ingen gode kort som passer, så han legger ut "si ting som støter andre". Han forsøker å argumentere for valget sitt, men de andre er ikke enige. Folk stemmer mot setningen og begge kortene legges i midten sammen. 


Kortene finner du her.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar