fredag 17. mai 2013

10 filmer du ikke har sett, noe du bør gjøre noe med...

Ingen introduksjon er nødvendig. Her kommer ti filmer som ikke nevnes alt for ofte. Se dem.

Min middag med Andre
Kan det være verdt å se en film som ikke er noe annet enn en lang samtale? Selvsagt, spesielt når samtalen er så interessant som denne filmen. I løpet av halvannen time klarer de å ta opp en rekke fascinerende temaer. Dette er ingen film du må se i ett fra begynnelse til slutt, men den kan dveles ved, ett par minutter hver gang.


Dårekisten
En fascinerende film om et mentalsykehus i krigssonen i Tsjetsjenia, hvor alle de ansatte forlater stedet og pasientene er overlatt til seg. En av dem er overbevist om at hun er kjæreste med Bryan Adams (som faktisk er med i filmen), og etterhvert bruker opprørssoldater sykehuset som base. Filmen er fantastisk, og du har å pelle deg til nærmeste...hva man peller seg til i dag for å få tak i filmer.

12 Angry Menn
Dette er en klassiker, likevel har du ikke satt av tid til å se den! Hvorfor ikke? Hele filmen består av tolv menn i en jury som skal avgjøre skyldspørsmålet i en mordsak. Dialogen er rett og slett fantastisk.

Ran
Kurosawa tar for seg Shakespeare, flytter Kong Lear til Japan, kjønnsopererer kongens tre døtre, og vips har du kanskje filmgudens største film. Jeg vet, jeg vet, Syv Samuraier er offisielt større, men jeg må innrømme at jeg setter Ran høyere. Dette er den japanske filmgudens største film.

Stalker
Tarkovskijs beste, og en film du enten hater eller blir helt hypnotisert av. Jeg tilhører sistnevnte kategori. Mer trengs strengt tatt ikke sies, denne trenger du å se. En stalker er guide for en vitenskapsmann og forfatter inn i Sonen, hvor Rommet er. Dette rommet oppfyller ditt innerste ønske. Den er rett og slett fantastisk.


Ikiru
Kurosawas tredje største film og den største satt i moderne Japan. En livstrett og dødssyk byråkrat leter etter mening å bygge sine siste måneder på. Filmen er veldig inspirerende. Se!

Seppuku
Det var ikke bare Kurosawa som kunne lage film samuraifilm fra Japan, men det må advares, liker du smellet mer enn forventningen om smellet kan det tenkes at denne filmen ikke vil falle i smak. En samurai kommer til en storfamilie og ber om å få bruke bakgården deres til å begå harakiri. Imidlertid viser det seg at samuraien ikke er den han utgir seg å være. Jeg har sjelden sett en så godt oppbygget film.
Chihiro og heksene
Filmen er rett og slett fantastisk. En familie kjører feil og kommer til et tomt market. Der ligger det mat fremme. Foreldrene spiser maten. De blir forvandlet til griser. Dattra må utforske et fantastisk univers for å få omskapt foreldrene til mennesker igjen.

The Believer
En nazist viser seg å være jøde. Mer trengs strengt tatt ikke å sies. Dette er en brilliant film. Gå og se i dag.


Colors of night
Dette er ikke filmkunst, sammenlignet med de andre filmene, men ingen film har noensinne rundlurt meg så mye som denne. Det holder for meg. Se den og sjekk om du er smartere enn meg.
2 kommentarer: