torsdag 14. februar 2013

Mine foredrag

Jeg har av og til blitt spurt om å holde foredrag, og jeg har snakket om mye og mangt opp gjennom årene.  Likevel er det flere foredrag jeg har holdt i den senere tid som jeg gjerne kan holde igjen.

Mitt liv

Jeg har holdt dette foredraget i Bergen og i Molde, både i kristne og humanistiske sammenhenger. Blant annet holdt jeg dette under åpningen av nytt lokale for HEF i Molde.

Jeg forteller om livet mitt, fra reisen til Bangladesh, tiden på internat, evakueringen til Nepal under den første gulfkrigen, reisen til Norge, teologistudiet, bruddet, og tiden etterpå.

Jeg forteller om tiden som prestevikar,
noe som skjedde en måned etter at jeg hadde mistet troen, om utfordringer i møte med slekt og venner, om hvem som skal vite hva, og den lange veien til å akseptere et gudløst livssyn.

Jeg kommer til å skrive om dette fremover, så føl dere fri til å lese om det her.

Hvordan bli en svindler?

Foto: Marit Amalie Mathisen
Jeg har holdt dette foredraget for konfirmanter i Kristiansund og Ålesund. I tillegg har jeg snakket om kritisk tenkning generelt sett i Oslo, Bergen og på Voss.

Voksne er lettlurte, de kaster bort enorme summer på vann som husker, på beskyttelse mot spøkelser, på fjernhealing og dyretolker. Nordmenn er lettlurte, og det er opp til de unge å redde den norske æren, de må vise seg fornuftige der de gamle lot seg lure.

Jeg lærer de unge opp i å bli klarsynte, og viser hvordan ved hjelp av små teknikker de kan lure andre. Samtidig snakker jeg om hvordan en kan selge mirakelmedisin.

Det følger også med oppgaver.

Siden dette er konfirmasjon får dere dette kjempebillig. Send meg en melding.

Konspirasjonstenkning og kriminallitteratur

Dette foredraget har jeg holdt i Bergen, Bodø og i Ålesund.
Foto: Sverre Støren

Jeg snakker om forbindelsen mellom konspirasjonstenkning og den verdensforståelse som preger kriminallitteraturen.

Hva er likheten mellom en konspirasjonsjonsteoretiker og en Hercule Poirot? Hvordan tenker vi mer som politiinspektøren enn detektiven.

Hva er fiksjonens verden, hvordan skiller den seg fra vår verden og hvorfor er romanens verden i sin natur antihumanistisk? 


2 kommentarer:

  1. Jeg har tenkt på noe etter å ha lest bloggen din: hvorfor ikke gi ut historien din som bok? Du er flink til å skrive. Mange romaner i dag handler om barndom og ungdomstid nettopp fordi vi i det velfødde Norge ofte bare da er prisgitt omgivelser - på godt og vondt, mens vi som voksne er ganske frie, grunnet vår materielle rikdom. Din historie har i tillegg eksistensielle og teologiske aspekter som mangler i de fleste andre oppvekstbøker. Noe å tenke på?

    SvarSlett
  2. Takk for det.
    Jeg har tenkt, men det krever litt å skrive bok, rett og slett fordi jeg konkurrerer med kjendiser og fra sekter. Det er mer spennende å lese om et tidligere medlem fra Scientologikirken enn en fra bedehuset.

    SvarSlett