tirsdag 18. september 2012

Nye debattregler

Aldri henvis til en bok, en YouTube-video eller for den saks skyld din egen doktoravhandling. Dette er ikke et uvanlig scenario, akademiker skriver bok eller avhandling, akademiker skriver deretter kronikk eller leserinnlegg, akademiker får kritikk for synspunkter i innlegget, akademiker blir grinete fordi vedkommende ikke har lest avhandlingen. Ett eksempel på dette kan en se her. Anne Kalvig får kritikk av Kristian Bjørkelo, hvordan svarer hun på kritikken, ved å kritisere ham for ikke å ha lest doktoravhandlingen. 

Det er irrelevant at kritikere ikke har lest alt det andre du har skrevet, debatten foregår nå i  ett forum, og du kan ikke da ta det over i andre. Foregår en debatt i avisen, skal den også fortsette i avisen. Og er du ikke i stand til å legge frem din hovedtese i ett medium, ikke bruk det.

Det samme gjelder forøvrig å henvise til bøker i debatter. Du kan ikke skrive "Per Persen har skrevet om dette i bok x, sjekk ut den." Forventer du at jeg skal bestille boken fra Amazon, vente noen uker, lese den og deretter komme tilbake til deg? Hvordan kan vi i hele tatt diskutere på den måten? Det er selvsagt mulig å skrive "Per Persen tar opp dette, og han argumenterer at...".

Ellers er jeg relativt skeptisk til å linke til YouTubevideoer som et svar på et spørsmål. Jeg har gjort det av og til, men i utgangspunktet forsøker jeg å begrense slike svar. Hva er galt med å se videoen selv, og deretter gjengi de viktigste punktene? Jeg merket dette i debatten under Bjørn Stærks innlegg om klimaskeptikere på Verdidebatt. Umiddelbart kom kritikere ut på banen og krevde at Stærk skulle sette av tid til å se en klimaskeptisk film, og mest sannsynlig hadde de selv aldri brydd seg om å se en film hvor det motsatte standpunktet var blitt presentert. 

Samtidig er det en uting å svare på kritikk i et annet fora, spesielt hvor maktforholdet er skjevt. En professor som under en forelesning gjengir en debatt med en student og forklarer hvorfor studenten tar feil misbruker i utgangspunktet sin makt. Det vil selvsagt være situasjoner hvor dette er helt på sin plass, men ellers bør man være forsiktig med slikt. Det er en grunn til at tilsvarsrett eksisterer, og dersom du ikke er interessert i å gi opp deler av tiden du har satt av til foredraget for at vedkommende kan legge frem sitt syn, ikke si noe.

En annen situasjon er når man i et foredrag gjengir en debatt hvor en har deltatt og forklarer hvordan en knuste motstanderen. Jeg merker at jeg umiddelbart blir skeptisk i det en foredragsholder gjengir debatter hvor en selv var aktiv, og forhåpentligvis er også andre tilhørere det samme. Og samtidig er gjengivelse av muntlige debatter i 99% av tilfellene aldri et godt argument. I beste fall påviser du at motparten har en representant som ikke alltid er flink til å argumentere på sparket, men dette sier som regel ingenting om vedkommendes skriftlige evner.

Og dette burde være unødvendig å skrive, men dersom en person kommenterer med følgende: "innlegget var for langt til at jeg orket å lese hele, men...", så har du diskvalifisert deg selv fra all mulig debatt i fremtiden. Vennlig lever inn tastatur og tunge umiddelbart. Skal du skrive en bokanmeldelse, les hele boken, skal du skrive en filmanmeldelse, se hele filmen, skal du kommentere et innlegg, les hele. Det første svaret til Stærk er forøvrig i denne kategorien, men det verste eksempelet på dette fant jeg på Amazon, hvor en person hadde gitt en bok en stjerne, og skrev deretter at han nettopp hadde bestilt boken, og at han gledet seg til å lese den, men at han derfor ikke kunne gi den mer enn en stjerne akkurat nå. (Desverre fant jeg ikke linken akkurat nå)

Så la meg oppsummere:
1. Ingen trenger å lese alt det andre du har skrevet for å kritisere kronikken din.
2. Ikke henvis til andre bøker, artikler eller videoer, gjengi heller argumentene i disse.
3. Ikke misbruk den makten du har til å få innersvingen på en motdebattant
4. At en person ikke er flink til å debattere sier ingenting om vedkommendes argumenter
5. Ikke svar på et innlegg om du ikke har lest hele!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar