torsdag 13. september 2012

Foredrag om bruddet med kristendommen i Molde lørdag 15/9

På lørdag kommer jeg til å holde foredrag i Molde. Temaet skulle i utgangspunktet handle om boken jeg har vært med på å utgi, men etter en konferanse med arrangørene har jeg forstått at skeptikerrelatert stoff har nådd et metningspunkt i humanistiske kretser, det er mennesker som rett og slett har gått lei å stadig høre hvorfor islamister var ansvarlig for 9/11 og om hvorfor de bør vaksinere sine barn.

Dette har jeg full forståelse for men jeg kommer likevel til å snakke om dette i slutten av foredraget, når jeg presenterer boken vår: Skepsis - en guide til kritisk tenkning av Mona Hide Klausen og Kjetil Hope (red.)

Humanistene ønsker i stedet at jeg skal snakke om mitt brudd med den kristne troen og alt det medførte i personlig kriser, om forholdet til kristne venner og slektninger og annet. Dette har jeg også skrevet om i et hundre sider langt manus, et manus jeg ikke er helt sikker på hva jeg kommer til å gjøre med. Samtidig er jeg ikke sikker på hvilken form det skulle hatt. Personlig ville jeg gjerne ha skrevet flere samtaler med meg og Jesus, Døden, Sankt Simon stylitten og for den saks skyld sankt Simon den hellige narr, men da blir det ikke lenger en biografisk bok. Vi får se hva som skjer.

Uansett, jeg kommer å snakke om følgende:

- Hvordan var det å vokse opp på en misjonærstasjon, i et miljø hvor alle nordmenn var kristne og de fleste innfødte var muslimer
- bedehusmiljøet og ønsket om å frelse mine venner og tilfeldige folk på gaten
- Kristendom grunnfag og den gryende tvilen
- Bruddet midt i teologistudiene
- Frykten når du vet at du har syndet og er livredd for at foreldre og søsken kan se det på deg
- Angsten for helvete og hvordan en nybakt eks-kristen våkner om natten og ber om at Jesus må komme inn i hjertet
- Forsøket på å gi Jesus en ny sjanse, å på nytt oppsøke en menighet
- Lange samtaler med kristne ledere, som ikke mente at jeg var en nok oppriktig kristen
- Dobbeltlivet, hvor jeg måtte ha kontroll på hvem som skulle få vite hva om hvem, og hvem som skulle kjenne til de forskjellige delene av livet mitt 
- Det endelige bruddet, men med en fortsatt fascinasjon for kirken, for kristendommen og for det kristne verdensbildet

Er du i Molde på lørdag, føl deg fri til å stikke innom.

2 kommentarer:

  1. Du kan være fri når det gjelder form på boka - en blanding av "ren biografi" og mer dikterisk form gjør den spennende! Det er til stor frustrasjon for bibliotekarer og andre som skal klassifisere den, men ikke tenk på oss.

    SvarSlett
  2. Dette burde jo strengt tatt ikke være noen diskusjon post Knausgård. Roman, schroman. Slik du framstiller det i eksempelet ditt "Mitt møte med Jesus" (dårlig tittel, god tekst), så er det vel heller novellesamling som er sjangeren din?

    SvarSlett