mandag 13. februar 2012

Historiens største menneske

1. John Rabe (og Den internasjonale komité for Sikkerhetssonen i Nanjing)
Enkelte vil muligens reagere på at jeg plasserer en overbevist nazist i toppen, men godhet kjenner ingen grenser, og hans medlemsskap i det tyske nazistpartiet betyr ingenting når vi ser på hva han og hans kolleger i komiteen gjorde. Mannen er kanskje ikke like kjent som Schindler og Wallenberg, men han bidro til å redde over dobbelt så mange som de to tilsammen. Kanskje så mange som en kvart million reddet livet på grunn av John Rabe og de andre i komiteen som opprettet en sikkerhetssone for de sivile i byen. Innenfor sonen var det liv, utenfor var det bare død.


Med japanernes erobring av Nanking startet et blodbad som ikke hadde sett sin like siden Djengis Khans herjinger. Mennesker ble stilt opp langs en linje, to japanske soldater tok frem sine samuraisverd og konkurransen begynte...

De så ikke forskjell mellom sivile og soldater, var du en kineser var du en fiende. Kanskje så mange som 300 000 ble drept av japanernes herjinger. Det ironiske er at hadde han ikke vært nazist, ville han ikke kunne redde like mange. Han brukte tyskernes allianse med Japan for alt det var verdt, og siden han var en av de mest fremtredende tyskerne i byen kunne han ta seg friheter mange av de andre vestlige.
Boken The Rape of Nanking anbefales sterkt, det samme gjør den grusomme og fantastiske filmen Rabe.
Voldtekten av Nanking har blitt kalt Kinas Holocaust, men i motsetning til Tyskland har ikke Japan innrømmet sine synder. I motsetning til Tyskland har aldri Japan tatt ansvar for hva de har gjort og sammen med Tyrkia må de fortsatt leve med denne skampletten. Norge har bedt om tilgivelse for deres behandling av taterne, USA for deres behandling av japanere under krigen og andre land har tatt et oppgjør med deres mørke historie. Enkelte land vil imidlertid leve i mørket og fornektelsen.
<><> <><>
Iris Changs utmerkede bok anbefales sterkt.

John Rabe havnet i konflikt med Siemens på grunn av dette og med en gang det var mulig å forlate byen, ble han kommandert tilbake. Han levde i fattigdom etter krigen og selv om han mottok økonomisk støtte fra Nanking de siste årene av livet døde han tre år etter krigens slutt. Som medlem av nazipartiet var det svært vanskelig å få en jobb og han avgikk ved døden som en glemt nazist. En av de som hadde støttet Hitler. En som tilhørte fienden. 
Rabe var nazist, det kan vi ikke legge skjul på, likevel grep han inn når han kunne, han så sine medmennesker i nød og han handlet. Han kunne selvsagt rasjonalisert, han kunne tenkt at han ikke kunne blande seg inn i sitt hjemlands alliertes anliggender. Han gjorde det ikke, han så ikke fiender, han så ikke "det store bildet", han så ikke på sin egen karriere, og hva det kunne medføre å irritere Japan. Han så bare medmennesker. Og hans inngripen må vi huske så lenge det finnes mennesker på jorden. Hans handlingsfasthet må etterlignes. Han medmenneskelighet må imiteres.

John Rabe er det største mennesket som noensinne har levd.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar